Vliegveld Teuge, een spectaculair uitje!

Vliegtuigjes kijken is voor alle leeftijden leuk, maar zou jij zelf ook een rondvlucht durven maken, of misschien wel met een parachute de Veluwe van boven willen bekijken? Het kan!

Historie
In 1934 is vliegveld Teuge geopend als civiel vliegveld en voor zover bekend nooit structureel door de Luchtmacht gebruikt. Al in 1940 werd het door de Duitse bezetter ingericht met een betonnen rolbaan en scherfvrije bunkers in drie clusters aan weerszijden van de rijksweg. Door de slechte toestand (drassigheid) van het veld is het niet of nauwelijks gebruikt. Wel is het enkele keren gebombardeerd door de Geallieerden en aan het eind van de oorlog door hen gebruikt (bron: Stentor).

Op 2 augustus 1945 keerden Prinses Juliana en haar vier dochters op vliegveld Teuge terug van hun ballingschap in Canada. Voor hen waren speciale stalen platen op de landingsbaan gelegd om veilig te kunnen landen. Wat een feest, ze waren weer terug op eigen bodem! Dit heeft vliegveld Teuge als klein maar capabel vliegveld op de kaart gezet. Kom ook eens een dagje naar Teuge, een leuk uitje voor alle leeftijden!

De Slaapfabriek, een voormalige bunker
Wil je blijven overnachten in Teuge met kinderen of zelfs met je hele familie? Kijk dan eens naar De Slaapfabriek, een ontbijthotel dat is gevestigd in een sfeervol pand dat in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd als bunker voor de Duitsers. Na de oorlog hebben er jarenlang Molukse gezinnen gewoond en daarna is het gebouw in particuliere handen overgegaan.
Je herkent de bunker er niet in terug! De moderne inrichting zorgt er voor dat het een heerlijke plek is voor gezinnen, families etc. maar ook als vergaderlocatie. Landelijk gelegen met voldoende speel- en eetgelegenheid en de vliegtuigjes op loopafstand.
Lekker uit eten (ook met kids) kun je bij een van de twee restaurants (The Hangar en Take Off) met uitzicht op de start- en landingsbaan. Een topuitje, vliegtuigspotten! En alles is op loopafstand.

Klompenpad
Ben jij een wandelaar? Loop dan het Avervoorderpad, een zogenaamd klompenpad van 13 km. Een historische route langs Teuge en de prachtige omgeving van De Vecht. Je hebt tijdens de route een prachtig uitzicht op de vliegtuigjes en de parachutisten en je bent midden in de natuur. Tijdens de route kom je ook langs Theeschenkerij ’t Oegenbosch, een perfecte plek voor een pit stop.

Ligging
Teuge ligt aan de rand van de Veluwe. Er wonen ongeveer 800 mensen in dit tussen Apeldoorn en Twello gelegen dorpje maar het heeft meer te bieden dan je denkt! Apeldoorn, Deventer, Zwolle maar ook Zutphen zijn allemaal binnen handbereik. Super centraal dus!

Kijk voor meer infor over Teuge op: vvvvoorst.nl, teuge-airport.nl en deslaapfabriek.nl.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Renee Kranenberg

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram