Vossen, bosuilen en raven denken alweer aan het nageslacht

Met onze plek op deze aardbol zijn wij in de bijzondere omstandigheid dat het begin van een nieuw jaar aardig parallel loopt met een begin van vernieuwing in de natuur. En hoewel in januari nog alles lijkt stil te staan, zijn er toch signalen die op het tegendeel wijzen.

Roltijd
Rond mijn huis heb ik in de nachtelijke uren al diverse malen de vossen horen keffen en de kenmerkende roep van bosuilen gehoord. Het zijn tekens dat de roltijd (paartijd) van de vos en de balts van de bosuil zijn aangebroken. Van deze twee activiteiten kun je als bezoeker dan misschien weinig meekrijgen, maar dat geldt niet voor de spectaculaire baltsvluchten van de raaf. Vooral aan de rand van de Pollen of het Deelense Veld kun je de luchtacrobatiek van de baltsende raven zien. Bij de Pollen kun je overigens nog een ander fenomeen aanschouwen, want in de afgelopen maanden is hier met grote regelmaat een jeugdgroep van jonge nog niet geslachtsrijpe raven te zien. De vorige maand telde ik er minstens 120!

 

Groenblijvende natuur
Iedereen kent vast de groenblijvende dennen- en sparrensoorten in het Park, maar we hebben er nog meer. Heel bekend zijn natuurlijk ook de rododendrons, deze exoot is in de omgeving van het Jachthuis aangeplant. Tijdens vorstdagen krullen hun bladeren om en hangen omlaag. Dit alles om verdamping tegen te gaan. Vier inheemse groenblijvende soorten in het Park zijn de taxus, vooral te zien in de omgeving van het Centrum, de klimop die je zo nu en dan in het noordelijk- en zuidelijk deel langs boomstammen op ziet groeien, de jeneverbes, waarvan er aan de westzijde van het Park een heel bos te vinden is, en als laatste de hulst. Van deze laatste kennen we natuurlijk de getande bladeren en rode bessen die in kerststukjes gebruikt worden. Prachtige hulststruiken en -bomen kom je tegen langs de wandeling die vanaf de ingang Otterlo in zuidelijke richting de hoge duinen van het Rieselo in gaat. De jonge bladeren van hulstbomen zijn favoriet voedsel voor edelhert en ree, vandaar dat je er prachtige, haast vakkundig gesnoeide, exemplaren kunt aantreffen. Door deze vraat krijgt de hulst een piramidale vorm. Wanneer de basis van zo’n piramide breed genoeg is, dan krijgt een uitloper die buiten het bereik is van een gretige herten- of reeënbek de kans door te groeien. Onder gunstige omstandigheden kan de hulst dan wel 10 meter hoog worden.

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram