Wandelen in Epe

Nu de lente weer in volle gang is wil ik jullie graag vertellen over 3 verschillende routes in het buitengebied van Epe. Voor dit blog beschrijf ik een paar persoonlijke favorieten waarvan ik zeker weet dat jullie hier ook van kunnen genieten. Voor een uitgebreide beschrijving kan je op onze site van elk gebied een wandelfolder downloaden. De nummers in de tekst corresponderen met de nummers op de wandelfolder, zo vinden jullie makkelijk de leukste plekjes terug!

1. Rode route Tongerense Heide, 5 km.

Vanwege de rust en de variatie aan planten en dieren een heerlijke plek. Bovendien valt er veel te ontdekken als je ook geregeld op de grond kijkt. Zo tref je bij de vele vennen geregeld sporen van wilde dieren. Zo vind je kleine paden vanuit het bos naar de heide van het edelhert en pootafdrukken van dassen op het pad. In de heide groeien zeldzame bloemen zoals klokjesgentiaan en veenpluis (3) . Op warme dagen valt het op hoeveel libellen je tegenkomt. De noordse witsnuitlibel is een bijzondere soort en deze is hier makkelijk te vinden en zelfs te fotograferen. Ga maar eens een poosje bij de boomstam aan het van Manenspad zitten, dan komen ze heel dichtbij. Een van de beste plekken om zelf meegenomen koffie op te drinken is op een van de vergezichten van de wandeling. Op een bank van een halve boomstam heb je een prachtig uitzicht op de hei. En voor de scherpe waarnemers valt links in beeld een groepje bomen op. Dit zijn wintereiken, deze zijn aangeplant om meer soorten bomen dan dennen in het terrein te krijgen.

2. Gele route Scherpenberg en Majuba, 6 km.

Deze wandeling is perfect voor mensen die van bomen houden. Er groeien hier verschillende soorten en dat zie je terug in de vogelrijkdom. Bij de naaldbomen (5) kom je hier kuifmezen en goudhaantjes tegen en bij de grote loofbomen zoals de beuken6 vind je spechten. Er is ook een heel bijzonder bosreservaat (2), hier is zonder ingrijpen een heidegebied uitgegroeid tot een grove dennenbos. Langzaam maar zeker ontwikkeld dit bos tot een prachtig gevarieerd natuurgebied. Dit zie je aan de groei van andere bomen en struiken zoals eik, beuk en lijsterbes. Tijdens een wandeling geniet ik hier ontzettend van de kronkelende paden en fantastisch groene bosbodem vol met bosbessen. Dat dit bos vroeger een groot open landschap geweest is kan je nog terugzien aan de grafheuvels (9) uit de bronsttijd en de stukjes heide tussen de bomen.

3. Blauwe route De Dellen, 3,5 km.

De Dellen was in 1929 de eerste aankoop van onze stichting. De geschiedenis van het terrein begint echter begin 1800 en dat zie je aan hele oude grove dennen. Ga maar eens kijken hoe groot de schorsplaten van de dennen zijn (13) . Deze route voert langs boomcirkels die uit de tijd van Buys Ballot stammen. Je moet hiervoor goed opletten en zoeken naar tamme kastanjes die in cirkels geplant zijn (9). Bij de Elisabeths Hoeve zie je restanten van vorige bewoning en een informatiepaneel verteld meer over de familie Buys Ballot. Ook onze camping was vroeger een bebouwd erf. De fundamenten zijn nog te zien. Als voormalig landgoed tref je ook hier heel veel verschillende boomsoorten die van nature niet in Nederland voorkomen. Zoek maar eens een Kaukasische spar, het lijkt op een spar zoals we die kennen van de kerstboom maar dan met hele kleine naaldjes. Met een groot rustgebied om de route heen is hier kans om wild te zien. Voorbij het Rozenbankje rechts is een weitje achter de bomen, wie stil is kan succes hebben (11). De beste kans op wild is echter in onze wildobservatiepost. Kijk voor excursiedata op www.glk.nl/evenementen.

Foto: © Sabine Wolters.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Boswachter Sabine

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram