Wandelen op houten klompen…

Klompentocht Garderen

Zaterdag 17 september werd er een klompentocht georganiseerd in Garderen. De boer van de Biohof liet het werk op de boerderij voor één dag aan een ander over. Hij trok zijn houten klompen aan en meldde zich met een aantal andere boeren aan voor de klompentocht.

Klompenpad?
“Oh zo’n klompenpad!” hoor ik je zeggen. Nou, het is misschien verwarrend maar dit is echt wat anders dan een klompentocht. Er zijn heel wat klompenpaden uitgezet in de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Een klompenpad voert je over onverharde paden en door het boerenland langs historische afgebakende weggetjes. De klompenpaden zijn er in verschillende lengtes, variërend  van 3,5 km tot 17 km. Genietend van de verschillende landschappen, zal je vooral de enorme rust ervaren die nog op het platteland heerst. Routekaarten zijn op verschillende plekken te koop of te downloaden via een app, zo kan je naar hartenlust wandelen waar en wanneer je maar wilt. 

Week van het Landschap
Van 15 tot 23 oktober is het overigens de Week van het Landschap. Tijdens deze week wordt er extra aandacht geschonken aan de natuur en het landschap in je eigen omgeving. Ontdek bijvoorbeeld het kampenlandschap aan de rand van de Veluwe!

Klompentocht
Hoewel de namen zeer op elkaar lijken, is een klompenpad iets anders dan een klompentocht. Een klompentocht is een georganiseerde tocht van ongeveer 10 km die uitsluitend op houten klompen gelopen mag worden. Nou is dat voor een boer die vaker op klompen loopt niet zo’n probleem (dat dacht ‘ie tenminste, maar hij had aardig last van zijn voeten de volgende dag!). In totaal liepen er 75 mensen mee dit keer. Na een kopje koffie met boerencake te hebben genuttigd werd er gestart op de Putbrink in Garderen.

Traditionele klederdracht
Een groot deel van de wandelaars had zelfs de moeite genomen om in traditionele klederdracht te verschijnen. Ook worden de klompen creatief versierd, daar zijn zelfs prijzen aan verbonden. Het was prachtig wandelweer, de route liep door eeuwenoude bossen en langs zandafgravingen. De heidevelden waren gelukkig nog niet uitgebloeid, wat de tocht bijzonder kleurrijk maakte. Dat zoiets moois vlak bij huis te vinden is heb je niet in de gaten als je met de auto over de provinciale weg rijdt. Onderweg was er drinken en een krentenbol en na afloop een buffet bij Ons Lagerhuys in Garderen waar men feestelijk werd onthaald. Al met al een hele belevenis die zeker voor herhaling vatbaar is!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marja de Vries

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram