Warm het jaar uit!

Ook al ligt er geen sneeuw en zijn de loofbossen kaal, toch zijn juist deze maanden erg de moeite waard om een stevige boswandeling te maken.

De kans is groot dat de afgelopen maand als één van de warmste novembermaanden in de boeken zal komen en ook bij het schrijven van deze blog zijn de temperaturen nog steeds boven normaal. Het gras op de wildweides is nog steeds groen en daardoor is er op de wildobservatieplaatsen in de late namiddag nog steeds kans om wild te zien. De stormachtige periode in november heeft er voor gezorgd dat het meeste blad nu van bomen en struiken is verdwenen. Behalve afgebroken takken, heeft de storm geen schade veroorzaakt.

Fauna groot en klein gaat in de winterrust
Op mooie heldere winterdagen is er zo nu en dan nog kans om een roedel edelherten of een sprong (groep) reeën te zien, maar van het grote wild is het vooral de moeflon die zich nog goed laat zien. Deze wilde schapen hebben een voorkeur voor open terreinen. Komt de wind uit de gebruikelijke zuidwesthoek, dan zijn de kansen rondom het Bosje van Staf het grootst, bij noordelijke of oostelijke stroming verhuist de hele moeflonpopulatie naar de gebieden Middenzand en Koeverbos.

Naast het feit dat een sneeuwwandeling alleen al prachtig is, geven de winterse sporen een extra reden om De Hoge Veluwe te bezoeken.

Om tijdens de wintermaanden energie te sparen, brengen de meeste andere dieren de dag veelal verscholen door. Sneeuw brengt daar geen verandering in maar zorgt er wel voor dat de natuur haar sporenboek opent. De handel en wandel van de Parkdieren, groot en klein, is dan in de witte wereld zichtbaar. Naast het feit dat een sneeuwwandeling alleen al prachtig is, geven de winterse sporen een extra reden om De Hoge Veluwe te bezoeken.

Wintergasten
Ieder jaar overwinteren in het Park verschillende vogelsoorten uit Scandinavische streken. De meest opvallende zijn de blauwe kiekendief en de klapekster. Beide houden zich het meest op boven de (half)open terreinen van De Hoge Veluwe. De klapekster heeft een lichtgrijs en wit verenkleed met een zwart masker en is vaak prominent zittend in een boomtop in halfopen landschap te zien. De mannetjes van de blauwe kiekendief zijn van boven opvallend licht blauwgrijs gekleurd met zwarte vleugelpunten. Vrouwtjes zijn bruin en hebben enkele zwarte banden over de staart en ondervleugels. Mannetjes en vrouwtjes hebben een opvallend witte stuit. Vaak zijn de jagende kiekendieven boven de vlakten op het Park te zien. Ze zijn te herkennen aan een lange, lage en vaak schommelende glijvluchten waarbij vleugels in een ondiepe ‘V’ gehouden worden.

Winterse bossen zijn verre van saai
Ook al ligt er geen sneeuw en zijn de loofbossen kaal, toch zijn juist deze maanden erg de moeite waard om een stevige boswandeling te maken. De rest van het jaar achter een scherm van blad verscholen, laten de loofbomen nu hun meest grillige groeivormen zien. En dat is nog niet alles, want let u eens op de weelderige begroeiing van mossen en korstmossen op de stam en takken. Welig tierend, vanwege voldoende vocht en licht, zijn ze een lust voor het oog.

Foto hinde: Hans Drijer
Foto klapekster: Wim Weenink

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram