Warrelen

Weet jij wat warrelen betekent?

In het woordenboek vinden we de volgende vertaling van warrelen: door elkaar heen bewegen. Dat is dan ook precies wat de warrelknoest met hout doet.

Het fenomeen is overigens ook wel bekend onder wat excentriekere namen als maserkrop of wortelknol. Wie met regelmaat door de bossen van de Veluwe struint zal ze zeker tegenkomen.

Enorme wratachtige en knobbelvormige uitwassen aan soms oeroude bomen.

Veel last schijnen bomen er dus ook niet van te hebben. Ze ontstaan door een bacterie die delen van zijn genoom overbrengt naar de cellen van een boom. Het resultaat: een woekerachtige groei van houtweefsel.

Woekeren. Meestal niet een echt gewaardeerde eigenschap van planten en bomen. Toch bevestigt de uitzondering hier de regel. Warrelhout is namelijk zeer geliefd bij houtbewerkers. Het kent niet de doorsnee jaarringen maar geeft exclusief hout met unieke draaiingen in het hout.

Warrelhout is dan ook met grote regelmaat terug te vinden in het dashboard van dure en exclusieve auto’s. Zo zie je maar weer, niet alle bacteriën brengen ongeluk. Voor je het weet rijd je in een jaguar!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram