we-cycle-re-cycle

Zon, wind en regen, we kunnen er tegen.

Vijf gigantische 'zonnebloemen' steken boven alles uit als je op het voorterrein van De Spelerij staat. Ze draaien mee met de zon en geven ons energie. Oogstrelend en met een dikke knipoog naar het energiebedrijf.

Zonnepanelen
Zonnepanelen blinken doorgaans niet uit in schoonheid. Ze liggen ook op het dak van werkplaats ‘De Blauwe Hal’. Daar liggen ze keurig en efficiënt naast elkaar en leveren de stroom voor alle apparaten die gebruikt worden in de Uitvinderij en bij de Schrootstrijd-workshops* voor volwassenen: slijptollen, plasmasnijders, boormachines, zagen, puntlassers etc.

Regenwater
Van regen worden mensen meestal niet zo blij, maar als het dan tóch valt kun je er beter iets mee doen. We vangen het op en leiden het naar een enorme ondergrondse opslagplaats (230.000 liter).
Het regenwater wordt gezuiverd en gebruikt voor:

       • het spoelen van de toiletten;
       • de hogedrukreinigers;
       • de beplanting;
       • de waterspeelplaats. Op het reservoir kunnen kinderen zien hoe bijvoorbeeld een spoelbak van de wc werkt. Er staan ook diverse pompen, en wáár het water precies uitspuit is een verrassing. Leerzaam en leuk;
       • de brandweer. Het water kan gebruikt worden om branden op de Veluwezoom te blussen;
       • de waterbak van Schrootstrijd. Hier worden de bootjes getest die gemaakt zijn met Schrootstrijd.

De wind
De Spelerij blijft zich ontwikkelen. Er zullen in de toekomst zeker ook apparaten gebouwd worden die gebruik maken van de wind. Gebruik en hergebruik van energie en materiaal staan bij ons hoog in het vaandel!

* De Schrootstrijd
De Spelerij verzorgt regelmatig workshops voor (grote) groepen uit het bedrijfsleven, van opleidingen, of vriendengroepen die samen iets willen maken.

De groepen van Schrootstrijd hebben een eigen terrein waar ze wedstrijden houden met hun zelfgemaakte karren, wagens, bootjes en andere vreemde objecten.Er staat bovendien een flinke windturbine om het geheel nog spannender te maken.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marsje Richards

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram