Wild zwijn jonkie redt het niet...

| Jan Lowin - Wildproeverij.nl

Geschreven door: Jan Lowin - Wildproeverij.nl Bekijk profiel

Eén van de meest prettige geschenken van de Veluwe is de natuur. Graag maak ik daarom regelmatig van de gelegenheid gebruik om een stevige wandeling te maken. Of dat nu in het weekend is, of doordeweeks na een klantbezoek: de wandelschoenen liggen standaard in mijn auto. Wat mij recent opviel is dat, als je regelmatig de natuur opzoekt, je ook meer-en-meer ontdekt, herkent en signaleert. Zo zie ik nu, mede na deelname aan een wildobservatie van het Geldersch Landschap en Kasteelen en de opgedane ervaring met Wildproeverij.nl, wat wildwissels zijn, ben ik alert op geritsel en herken ik door wilde zwijnen omgewoelde stukken berm of pootafdrukken van een hert. Je ontdekt ook dat de natuur hard is. In deze blog vertel ik over mijn ervaring met een jong wild zwijn, die helaas te zwak bleek om te kunnen leven...

Zo maakte ik laatst een wandeling en tijdens deze wandeling bedacht ik dat het niet gek zou zijn dat ik wild zou kunnen spotten, en dan voornamelijk wilde zwijnen. De populatie zwijnen rijst op de Veluwe namelijk de pan uit. Vreemd is dit niet, bedenk maar eens hoe mild de afgelopen winters waren. De matige winters met een relatief warm klimaat hebben ertoe geleidt dat er een groot voedselaanbod is voor de wilde zwijnen. Ook heeft dit ertoe geleid dat de drachtige zeugen eerder en meer jonkies hebben geworpen. Al-met-al resulteert deze snelle toename van wilde zwijnen in gevaarlijke situaties, denk maar aan de verhoogde kans op verkeersongevallen.

Al filosoferend over een oplossing (drijf- of drukjacht, wildroutes?) liep ik over een breed bospad richting mijn auto. Plots zag ik zo'n 50 meter verderop iets gecamoufleerd bewegen. "Het zal toch niet", dacht ik bij mijzelf. Al snel zag ik dat het een frisling was; het jong van een everzwijn. Ook bedacht ik me, hoewel het biggetje alleen was, dat de moeder van de big zich in de directe omgeving zou kunnen ophouden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In het onderstaande filmpje zie je hoe ik het biggetje naderde. Haast aandoenlijk om het jong zo te zien.

Wat opvalt is dat deze frisling alleen is, iets wat er doorgaans op wijst dat het dier geen lang leven beschoren is. Nadat het diertje er vandoor ging door een passerende groep fietsers, heb ik helaas niets meer van hem vernomen. Wel belde ik direct Jacqueline Korte op, onze partner van het Wildproeverij-concept. Zij is met haar man later die dag op de aangewezen plek gaan zoeken naar het diertje. Spijtig genoeg troffen ze het diertje levenloos aan bij de plas waar ik het eerder op de dag op video heb vastgelegd. Het jonkie bleek circa 2 weken oud te zijn.

Meer leren of zelf een wild zwijn of herten spotten?
In ons belevingsconcept Wildproeverij.nl laten we deelnemers beleven hoe Veluws wild uiteindelijk op je bord beland. Wat in dit unieke wildarrangement ruim aandacht krijgt, is de manier waarop wild op de Veluwe leeft en hoe de populatie wordt beheerd. Zeker in deze tijd een erg boeiend en educatief verhaal. Wil je zelf wilde zwijnen of herten spotten, dan kun je of zelf op pad gaan of deelnemen aan een wildobservatie van het Geldersch Landschap en Kasteelen.