De zon op je gezicht en de wind in de zeilen

Luister naar historische verhalen met spanning en een vleugje weemoed op een historisch vissersschip.

De zon aan het water… 
Bij mooi zomerweer krijg ik altijd zin om naar het water te gaan. Of het nou de zee is, een meer of gewoon een sloot(je), ik kan er uren zitten met een goed boek en af en toe een beetje voor me uit starend. Op de Veluwe zijn daar gelukkig talloze mooie waterplekjes voor. Wat ik ook fantastisch vind is het maken van een boottocht. En dan bedoel ik niet met zo’n overdekt ‘cruiseschip’, maar met een zeilboot of een botter.

Hanzestad Elburg 
Enkele jaren gelden ben ik eens meegevaren met zo’n botter*. Ik was toen in één van de pittoreske Hanzesteden van de Veluwe; Elburg. Nadat ik een bezoek had gebracht aan het Joods museum Sjoel, slenterde ik door de charmante straatjes, bewonderde dames in klederdracht en hapte bij de viskraam op de brug een heerlijk harinkje weg om vervolgens richting de haven te lopen. Deze lag vol met mooie boten en fraaie, oude botters.

Varen op een botter
De zon scheen. Een schipper met een verweerd gezicht kwam op me af en vroeg “ga je ook mee juffie?”. Hij hoefde het geen twee keer te vragen. Snel liep ik naar de VVV om daar een kaartje te kopen, want de afvaart stond al over enkele minuten gepland.

Eenmaal weer bij de botter aangekomen, werd ik aan boord geholpen en met een man of tien voeren we de haven uit. De kapitein stond aan het roer en stuurde de botter vakkundig het meer op. Even later kregen we de gelegenheid om mee te helpen met het hijsen van de zeilen – tijdens het eerste stuk werd namelijk de motor gebruikt – de zwaarden neer te laten en mocht er zelfs aan het roer gestaan worden, maar dit alles liet ik aan mij voorbij gaan.

Genieten van het water
Al luisterend naar één van de vrijwilligers van de botterstichting, die vertelde over de historie van de botters, de visserij en de omgeving, genoot ik van mooie bollende zeilen, de warmte op mijn gezicht, de wind door het riet, de krijsende meeuwen, het prachtige uitzicht en het af en toe opspattende water. Na circa anderhalf uur varen, wat voor mijn gevoel natuurlijk veel te kort was, gleden we de haven weer in en stapte ik met een klein beetje zeebenengevoel weer aan wal. Na nog even de palingrokerij bezichtigd te hebben, ging ik met een pakje super vers gerookte paling én een verwaaid maar fris hoofd naar huis. Wat een unieke belevenis en wat een heerlijke dag!

Ook een bottertochtje maken? 
Zin gekregen om ook eens een bottertocht te maken? In de maanden juli en augustus kan dat van dinsdag t/m vrijdag om 13:30 of 15:30 uur. Kaartjes zijn te koop bij VVV/Museum Elburg.

Tip: van 8 tot en met 10 september zijn er overigens de Botterdagen. Op deze dagen is er een braderie, zijn er oude ambachten en shantykoren en kun je meevaren op een botter. 

*Botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig met een plat tot licht V-vormig vlak, dat vroeger veel gebruikt werd voor de visserij op de Zuiderzee. Ze worden gerekend tot de elegantste Nederlandse vissersschepen.

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram