Het mooiste geheim van Putten!

Kleine Pinetum
Via een smal paadje dat door de oude bomen kronkelt kom je in het Kleine Pinetum.

Hier begon mr. Schober in 1848 zijn proeftuin en boomkwekerij. Een aantal bomen dat toen is aangeplant, is in die 160 jaar 40 meter hoog gegroeid. De tuin is besloten en biedt interessante doorkijkjes op de verschillende exotische boomsoorten die op deze plek verzameld zijn. Een Japanse Levensboom met spechtenflat, nu bewoond door boomklevers. Een kromgegroeide Kransspar waarvoor je door de knieën moet en de Mammoetboom die zo hoog is dat je bijna achterover slaat

Grote Pinetum
Het Grote Pinetum werd ingericht omdat er geen plek meer was in het Kleine Pinetum. In 2004 is de proeftuin omgetoverd in ‘De Verborgen Tuin’. Deze verborgen tuin heeft een eigen sfeer. De met mos begroeide paden dempen uw voetstappen: de stilte is er bijna oorverdovend. Het ontwerp van Bureau Alle Hosper uit Haarlem, is erop gericht de serene rust van deze tuin te versterken. Langs een ‘groene wand’ en via een houten vlonder wandelt u de verstilde tuin binnen.

In 2004 werd de tuin geopend in besloten kring, ter nagedachtenis aan mevrouw J.M.H. Willinge Gratama – Oudemans. Mevrouw Oudemans, Joos, was de laatste familiebeheerder van het Landgoed tot zij in 1992 stierf.

Openingstijden

Route & parkeren

Schovenhorst ligt aan de weg van Garderen naar Putten. Komend uit Putten richting Garderen vindt u op circa 700 meter na de rotonde aan je linkerhand het parkeerterrein van het landgoed.
Komend uit Garderen rijd je voorbij de school ‘Schovenhorst' en Scouting KonTiki. Na circa 700 meter vind je aan je rechterhand het parkeerterrein van het landgoed. Putten heeft een NS Station. Bus 107 vertrekt vanaf NS Station Putten richting Barneveld en stopt voor de ingang van het landgoed.

Bijzonderheden

Landgoed uit 1848. Bomentuinen, wandelen, wandelroutes, uitkijk van de 40 meter hoge Bostoren, educatie, schoolreisjes, family events, openluchttheater, kindertheater, vakantieactiviteiten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram